Священномученики

Священномученик Василій Холодкевич

Народився о. Василій (Василій Кирилович Холодкевич) 7/20 березня 1868 року в день пам’яті Херсонських священномучеників-єпископів. На честь одного з них його й було наречено. Народився, як зазначено в анкеті слідчої справи (ДАЧО Р5625, оп. 1, справа № 8584), в духовній сім’ї. Місцем його появи на світ Божий стало село Боляче Житомирської області.

Пішов по батькових стопах: 1883 року вступив на навчання до Київської духовної семінарії, яку успішно скінчив, отримавши 1890 року диплом з правом бути священнослужителем.

У Свято-Покровській церкві села Білозір’я Черкаського повіту служив до 1935 року. Після позбавлення права служіння нелегально. Як зазначено в характеристиці сільради, «займався духовною діяльністю»: відправляв треби, хрестив дітей, служив за упокій. Паралельно нібито вів «антирадянську агітацію». Але це звинувачення о. Василій категорично відкидає: «Винним себе у діяльності, спрямованій на підрив заходів партії та уряду, не визнаю».

На звинувачення з боку слідчого у підбуренні віруючих не голосувати у грудні 1937 року за кандидатів «блоку комуністів і безпартійних» дає тверду відповідь: «Не підтверджую». Не заперечуючи своїх пастирських дій, категорично відкидає звинувачення у політичних вчинках. Серед свідчень проти нього в справі є й такі:

«Говорил: «Все силы небесные и земные подчиняются единому Богу, наместником Которого на земле был царь. Так и люди должны подчиняться единому царю. А советская власть, отрицающая веру, есть власть антихриста, и с нею нужно бороться всем народом, чтобы уничтожить ее…

Приближаются выборы. Нужно выбирать побольше служителей церкви, чтобы защищать интересы людей, чтобы открыли храмы. И просить Бога освободить народ от ига советской власти, о чем и сам усиленно молюсь. А то до чего довела власть: детей приходится крестить в погребах…».

23 жовтня 1937 року о. Василія було заарештовано і впроваджено до Черкаської в’язниці, де він перебував до дня своєї страти. 24-го жовтня йому пред’явлено звинувачення з висновком про притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 54-10 КК УРСР. Ось цитата зі звинувачувального висновку: «Обвиняется в том, что он в с. Белозерье Черкасского района проводил среди населения контрреволюционную агитацию и занимался нелегальным крещением детей. В проводимой контрреволюционной агитации не сознался».

Справа була передана до Київського управління НКВС, на розгляд Трійки, яка на засіданні від 25.10.37 року підтвердила висновки слідства: «Группировал вокруг себя верующих, устраивал нелегальные собрания для совершения религиозных обрядов, крестил детей, распространял провокационные слухи о войне, контрреволюционно истолковывал положение о выборах».

Вирок Трійки: «Расстрелять с конфискацией имущества». 12 листопада 1937 року вирок виконано. На 69-му році життя священик Василій Кирилович Холодкевич прийняв мученицьку смерть.

Реабілітований 11 червня 1989 року.

Кількість переглядів: 13

Comment here