Новини

Стрітення Господнє в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі Черкас

15 лютого 2023 р., у свято Стрітення Господнього, митрополит Черкаський і Канівський Феодосій очолив Божественну Літургію в Архангело-Михайлівському кафедральному соборі м.Черкаси. Високопреосвященнішому владиці співслужили вікарні архієреї: архієпископ Золотоніський Іоанн та єпископ Корсунь-Шевченківський Антоній, а також міське духовенство.

Перед початком Літургії керуючий єпархією звершив заупокійну панихиду на могилі митрополита Черкаського і Канівського Софронія. У день Стрітення Господнього спочилий Черкаський архіпастир відзначав день свого народження.

На Літургії також було піднесено сугубу молитву за упокій митрополита Черкаського і Канівського Софронія.

На Малому вході митрополит Феодосій удостоїв клірика Архангело-Михайлівського кафедрального собору диякона Ігоря Борківця права носіння подвійного ораря.

Після Євхаристійного канону керуючий Черкаською єпархією звершив дияконську хіротонію над своїм старшим іподияконом Романом Леошеком.

Наприкінці богослужіння архієреями у співслужінні духовенства було звершено славлення святу Стрітення Господнього, після якого митрополит Феодосій звернувся до богомольців зі словом проповіді, в якому описав стан душі праведного Симеона Богоприїмця в момент його зустрічі з Немовлям Христом. Ця зустріч відбулася тоді, коли святому старцю було вже понад триста років. Він отримав обітницю від Бога, що він не помре, поки не побачить Месію, народженого від Діви. Ця зустріч сталася в Єрусалимському храмі на сороковий день після Різдва Христового, коли батьки принесли своє Дитя у святе місце, щоб присвятити Його Богові і принести належну жертву, на виконання Закону Мойсеєва. Праведний Симеон упізнав у Немовляті Спасителя і вимовив слова молитви: “Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм з миром…”. Тепер ці слова щодня звучать під склепіннями православних храмів.

Після довгоочікуваної зустрічі з Христом, праведний Симеон переживав глибоке почуття зустрічі з Богом. Таке ж почуття, за словом архіпастиря, переживає і кожна віруюча людина, коли зустрічає Бога в храмі, коли з вірою, любов’ю і покаянням причащається Святих Христових Таїн. Таку людину вже не турбують земні тривоги. Вона переживає розраду і радість, вона дякує Богові. За словом архіпастиря, людина, яка зустрілася з Христом у таїнстві Причастя, вийшовши з храму, переживає ті самі почуття, які відчував святий Симеон Богоприємець, коли йшов із храму додому після Зустрічі. Ці почуття святого старця талановито описав поет Йосип Бродський:
“Он слышал, что время утратило звук.
И образ Младенца с сияньем вокруг
пушистого темени смертной тропою
душа Симеона несла пред собою”.

Пресслужба Черкаської єпархії УПЦ

Кількість переглядів: 240