Новини

Богослужіння 18-ої неділі по П’ятидесятниці

У суботу 10 жовтня, напередодні Неділі 18-ї після П’ятидесятниці, Його Високопреосвященство архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій молився за всенічним бдінням та очолив служіння полієлею у кафедральному соборі. Владиці співслужило соборне духовенство. Під час полієлею читалось Євангеліє недільне 7-ме (Ін. ХХ: 1-10):

У перший же день після суботи Марія Магдалина приходить до гробу вранці, коли було ще темно, і бачить, що камінь відвалений від гробу. 2 Отже, біжить і приходить до Симона-Петра та до іншого ученика, якого любив Ісус, і каже їм: узяли Господа з гробу і не знаємо, де поклали Його. 3 Негайно ж вийшли Петро та інший ученик і пішли до гробу. 4 Вони бігли обидва разом; але інший ученик біг швидше за Петра і прибув до гробу перший. 5 І, нахилившись, побачив, що лежать пелени; але не ввійшов. 6 Слідом за ним прийшов Симон-Петро, і ввійшов у гріб, і побачив одні лиш пелени, що лежали; 7 а хустина, яка була на голові Його, лежала згорнена не з пеленами, а осторонь, на іншому місці. 8 Тоді ввійшов і інший ученик, що раніше прийшов до гробу, і побачив, і увірував. 9 Бо вони ще не знали Писання, що Йому належало воскреснути з мертвих. 10 Тоді ученики знову повернулися до себе.

Після полієлею архіпастир помазував вірян освяченим єлеєм.


У саму ж неділю 11 жовтня, було звершено дві Божественні літургії. Пізню Божественну літургію очолив благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак. За богослужінням читалось Євангеліє від Луки 5 розділ, з 1 по 11 вірші.

Одного разу, коли народ тиснувся до Нього, щоб слухати Слово Боже, а Він стояв біля озера Генісаретського, 2 і побачив Він два човни, що стояли при озері; а рибалки, вийшовши з них, полоскали сіті. 3 Увійшовши в один з човнів, який належав Симонові, Він просив його відплисти трохи від берега і, сівши, навчав людей з човна. 4 Коли ж перестав навчати, сказав Симонові: відпливи на глибину і закиньте сіті свої для лову. 5 Симон сказав Йому у відповідь: Наставнику, ми трудилися всю ніч і нічого не впіймали, але за словом Твоїм закину сіть. 6 Зробивши це, вони наловили дуже багато риби, аж проривалася сіть у них. 7 І дали знак друзям з другого човна, щоб прийшли допомогти їм; і прийшли, і наповнили обидва човни так, що вони почали тонути. 8 Побачивши це, Симон-Петро припав до колін Ісусових і сказав: Господи, відійди від мене, бо я чоловік грішний! 9 Бо жах охопив його і всіх, що були з ним, від того улову риби, яку зловили; 10 також і Якова та Іоана, синів Зеведеєвих, які були спільниками Симона. І сказав Ісус Симонові: не бійся, віднині будеш ловцем людей. 11 І, витягнувши обидва човни на берег, залишили все і пішли за Ним.

Після читання Євангелія отець Сергій виголосив проповідь у якій розкрив основні тези недільного зачала.

Кількість переглядів: 63